2007. augusztus 21., kedd

Kereső optimalizálás lépései - Google kereső

KERESŐ OPTIMALIZÁLÁS


Google kereső optimalizálás szöveges tartalom
I. rész


Sokan azt gondolják, a kereső rendszerek minden oldalt "felszednek" majd onnan mindenki látja a megkreált oldalainkat. Ez valójában csak abban az esetben van igy, ha megfelelően használjuk a weboldalakba beépített lehetőségeket. Még is milyen lehetőségekről beszélhetünk?

Néhány héttel ezelőtt alapitottam több új weblapot és e közben a barátaim is azzal kerestek meg, hogy segítsek nekik optimalizálni.

Google keresőoptimalizálás - de hogyan?

A keresők a weboldal fejlécében található un. tag-okat használják arra, hogy az ott megadott adatokból azonosítsák a weboldal tartalmának gyökerét ( tartalmi forrás elemek) és ezáltal könnyítik a weboldalra történő eljutást.

META megnevezése (forrás:www.wikipedia.hu)

Itt lehet megadni a szerző nevét, a kiadás dátumát, a lejárat idejét, a lap leírását és minden egyéb metaadatot, ami a többi head elemből és jellemzőikből nem derül ki. Gerenikus természetükből adódóan a meta elemek kulcs-érték párokat adnak meg.
Egyik formájában a meta elem meghatárothatja azt a HTTP fejlécet, amit az aktuális HTML tartalom előtt küldjön a kiszolgáló a klienshez.
Nézzünk erre egy gyakorlati példát, jelen esetben a szemuvegvilag.com weboldal meta tagját másolom ide példaként:





A szemuvegvilag.com weboldalának fejrészét áttekintve, az 1. pont alatt látható a weboldal fejrésze, melyet a böngészők felső sorában láthatunk. Az itt található tartalmat hivjuk fejcimkének, vagy oldal cimének. (fejrész)

A 2. pontban az un. keyword (kulcsszó/kulcsszavak) kerültek elhelyezésre. Sokan azt gondolják, hogy ha ide bele irnak mindenféle az oldalukra jellemző szót, akkor az bőven elég ahhoz, hogy rájuk találjon pl. jelen esetben a GOOGLE kereső robotja. A Google kereső robotja ezzel szemben akkor keresi meg és pásztázza végig az oldalat, ha az a kereső feltétel rendszerének megfelel. Először is megtekinti az un. relevanciát (tartalmi azonosságot) az oldal tartalma alapján. Ez alatt azt értjük, hogy meghatározza a keywords és a tartalom közötti párhuzamot, azaz az egyezést. Esetünkben pl. ha mi a "pamela anderson sex istennő szemuvegkeret.com" kifejezést haszánljuk a keywords sorban, azt nem fogja megtalálni, ezért ezt nem fogja tudni értelmezni mint eredményes párhuzam, azaz a Kulcsszó sűrűség vizsgáló
nem fog megfelelő párhuzamot látni, nem fogja tudni eldönteni, mi az oldal domináns kereső szava. Domináns az oldalon a kereső szó, ha annak %-os találata 2-8% között van, vagy ennél jobb %-ban meghatározó.

Ezáltal az irreleváns kifejezéseket "eldobja" a Google keresője ( meg más keresők is természetesen) Elfogadhatjuk tényként, a Google nem tolerálja a "kijátszásokat", simán kisorolja oldalunkat a meglévő helyéről, akár több 100 oldallal hátrébbi elérhetőségre. Sokan ezáltal veszitenek el több ezer dollár bevételt, mert az oldal tartalmát megváltoztatva, elfelejtik optimalizálni. A keresők ezt mind nem felejtik el megtenni!

Kidobott a kereső a listából: Mit tegyünk ennek a kellemetlenségnek az elkerülése érdekében?

- Töltsük fel oldalunkat a keywordsban meglévő kifejezésekre optimalizált tartalommal és ellenőrizzük le annak helyes beállítását. Magyar nyelven az egyik legalaposabb lehetőség a www.seotools.hu weboldalon található. A metatag ellenőrzés link alatt, pontos választ kapunk arra, hogy oldalunk tartalmilag, hány %-ban felel meg pl. a Google keresőnek.

Az egyik ilyen iskola példát a www.pcarena.hu oldalon található használt számítógép nagykereskedés weboldalán láthatjuk. A 2007.július 30.-i optimalizálását követően a Google keresője 640 találatról 1140 találatra bővült (jelen napig) mert a tartalom relevanciája ilyen mértékben növelte meg az oldal találatát.

A 3 pontban a leirása olvasható a weboldalnak. A 4 sorban a weboldalat készítő email címe olvasható. Az 5 sorban ill. a 6. sorban a keresőnek meg tudjuk adni, hogy milyen módon kezelje az oldalnukat, az 5. sor a teljes szerveren elhelyezett könyvtárunkat pásztázza, mig a 6. sor az index oldalról kiindulva (follow) követés módban végig pásztázza az index oldal összes linkjét. Mind két eset akkor igazán hasznos ez a módszer alkalmazása, ha az un. aloldalak is ellenőrzöttek és optimalizáltak.

A 7.sorban a robor un. megkeresésének idejét tudjuk optimalizálni, jelen esetben ez 2 nap. Ez azt jelenti, hogy a robot eltárolja hogy 2 naponta kérjük a visszatérést. Sikeres megoldás, tapasztalatból mondom, működik.

A 8. sor a weboldal szerzőjének nevét tartalmazza, jelen esetben az én nevemet. A 9-10 sorban az NOODP-vel ismerkedünk meg.

Mit jelent az a kifejezés, hogy NOODP ?

Az NOODP jelentése: Figyelmen kívül hagyott nyílt forrású adatbázis fejléc tartalom

Elég furán hangzik de valójában pontosan erről van szó. Az un ODP forrású adatbázisok Open Directory Project tartalmi mezője, olyan módon rögzíti az adatainkat mint a földbe mélyen beleágyazott gyökerek rögzítő ereje. Ezáltal az un. NOODP által ezt a beágyazott kifejezést kérjük a keresővel figyelmen kívül hagyni. Jelen esetben a GOOGLE keresőjére vonatkozik a kérésünk, de egy új sorban megadhatjuk pl. a Yahoo kereső nevét, vagy a MSN kereső nevét is.

A 11.sorban az oldal stíluslapja az un. CSS elnevezése található. Ez azon weboldalak esetében van így, ahol az.un CSS (stíluslap) is megtalálható.

Hasznos tanácsok kereső optimalizálóknak:

1. Az oldal tartalmilag szóljön arról, amit mi szeretnénk tartalmilag.

2. A tartalomba ne keverjünk irrelevéns (oda nem illő) szavakat, kifejezéseket (pl. informatikai oldalra ne tegyünk szexuális tárgyú kifejezéseket) mert ezt a kereső észleli és "eldobja" az oldal addigi értékes találatát is.

3. Válasszuk meg a tartalmat helyesen és esetenként több alkalommal is "kiemelhetünk" egyes szavakat is pl. jelen esetben ezt a szemuvegvilag.com kifejezésre tettük meg.

4. Az oldal elkészülte után a tartalmat vessük alá META TAG ellenőrzésnek pl. a Meta tag ellenőrző segítségével.


Egyéb kérdés esetén fordulj hozzám bizalommal.

Barátok:
1. www.szemuvegvilag.com - a látásért a látásmódért portál
2. www.szemuvegkeret.com - Napszemüveg és szemüvegkeret webáruház
3. www.zalkaoptika.szemuvegvilag.com- Zalka Attila látszerész mester oldala- a legjobb látszerész

4.www.hellokittyeyewear.com - Hello Kitty eyewear (Hello Kitty szemüveg és Hello Kitty napszemüveg) - www.hellokittyeyewear.com

5.www.hardwaredepo.hu - Használt számítógép, használt pc, használt nyomtató,használt monitor

6. www.pgah.hu - Profi Magyar Golf Sport Egyesület - Profi Golf és profi golf versenyzők oldala (golftv, golf video, golf eremények, golf rendezvények, golf csapatépítés)

7.googlekereso.blogspot.com - Google kereső optimalizálás - kereső optimalizálás- SEO

Nincsenek megjegyzések: